Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Weegee-talo, Espoo

Weegee-talon museoita kannattaa kierrellä keskiviikkona klo 18.00-20.00 tai torstaina klo 18.00-20.00, jolloin sinne on ilmainen sisäänpääsy!

Harmillista ettei Weegee-talon museoissa saa valokuvata, joten täytyy yrittää sanallisesti kuvata mitä siellä jäi mieleen...

Savua ja tulta

Savua ja tulta -näyttelystä mieleen jäi:

Ennen 1920-lukua ei ollut vielä paloautoja, vaan hevonen veti sammutusvälineet palopaikalle. Tuolloin autot alkoivat yleistymään, mutta palomiehet eivät aluksi halunneet paloautoja ja pitivät hevosta kätevämpänä.  1920-luvulla ilmestyivät kuitenkin ensimmäiset paloautot. Ne olivat avomallisia ja talvipakkasilla sammutustehtävissä kastuneet palomiehet olivat todella kylmissään niiden kyydissä. 1930-luvulla paloautot olivat kehittyneet niin että palomiehet pääsivät niiden sisälle. Näyttelyssä on esillä hevosvetoiset palokärryt, sekä 1920-luvun ja 1930-luvun paloautot.

1920-luvulla palomiehen asu oli väriltään valkoinen, väriä perusteltiin mm. sillä että valkoiseen pukeutuneet palomiehet näyttivät hauskalta. Koska valkoisesta näkyy lika niin helposti, joutui vaatteita pesemään usein, mitä pidettiin terveydellisesti hyvänä asiana. Tuohon aikaan palomiehillä ei ollut kaasunaamareita, joten palomiesten tehtävä oli vain sammuttaa paloa ulkoapäin. He eivät voineet siis mennä pelastamaan ihmisiä tai eläimiä liekeistä kuten nykyisin. Esillä on eri aikakausien palomiesten asuja.

1930-luvulla sammutusvälineet oli vielä niin heikot että jos palomiehet hälytettiin sammuttamaan huvilapaloa, mutta talon kaivo oli tyhjä, eikä lähellä ollut muutakaan vesilähdettä, ei palomiehet voineet muuta kuin seurata huvilan palamista maan tasalle.

Näyttely kertoo paitsi palomiesten historiasta myös nykypäivästä. Aikaa hälytyksestä siihen että paloauton on oltava matkalla palopaikalle saa kulua 60 sekuntia. Myös silloin kun palomies on hälytyksen sattuessa esim. saunassa. Palomiehen varusteet painavat n. 70 kiloa! 

Näyttelyssä voi kuunnella vanhojen palomiesten kertomuksia työstään korvakuulokkeilla. Yksi kertomus kertoo eläinten pelastustyöstä. Itselleni tuli yllätyksenä että yleisin koiran pelastustyö liittyy siihen että koira on pudonnut kalliohalkeamaan!

Mielenkiintoinen oli myös video jossa oli kuvattu palon etenemistä siitä kun kynttilä jätetään sohvalle siihen kun koko asunto tuhoutui. Alkuun liekeissä oli vain sohva mutta jo 3-4 minutin kohdalla huoneenlämpötila kohosi niin korkeaksi (jotain 400-500 asteiseksi) että savu syttyi palamaan ja tulipalo levisi räjähdysmäisesti.

Hieno on myös nukkekoti, jossa asuu Hutiluksen nukkeperhe. Talossa on monia tulipaloriskin tilanteita, löydätkö ne kaikki?

Minustako palomies?-työpajassa voi suorittaa leikkimielisen palomiestestin, jossa mm. puetaan varusteet päälle sekunttikellon tikittäessä, yhdistellään letkuja yms.

Suomen kellomuseo

Kellomuseossa on esillä noin 6000 kelloa viideltä eri vuosisadalta sekä kellosepän työhön liittyviä esineitä.

1500 eKr. keksittiin tiimalasit, jotka lasin kalleuden vuoksi olivat alkujaan yleellisyysesineitä!

Mekaaniset kellot keksittiin 1200-luvun lopussa. Suomeen ensimmäiset mekaaniset kellot  saapuivat 1550-luvulla.

1700-1800-luvulla Suomessa oli vain 12 000 taskukelloa. Kultakuorinen taskukello kun maksoi saman verran kuin kaupunkitalo ja hopeakuorinen taskukello saman verran kuin ratsuhevonen!

2. Maailmansodan jälkeen alkoi jätepaperin keräys. Ihmisiä houkuteltiin keräämään paperia antamalla palkkioksi sokeria, riisiä, kelloja, pöytähopeita tai lapsille leluja. Kellon saamiseksi oli kerättävä 500 kiloa paperia ja lisäksi maksettava 1500 markkaa. 

Mielenkiintoista oli myös Helsingin rautatieaseman kellon koko. Kellotaulun korkeus on 3 metriä 30 senttimetriä ja osoittimet painavat yhteensä 400 kiloa!

Muita museoita

WeeGee-talossa on myös lelumuseo, Espoon kaupunginmuseo, Helinä Rautavaaran museo (esineitä eri puolilta maailmaa), Espoon modernin taiteen museo (yksi Suomen suurimmista taidemuseoista) ja museokauppa.  Kesäisin talon pihalla voi pelata jättikokoista ulkoshakkia.

©2017 layout207 - suntuubi.com