Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Herttoniemen kartano, Helsinki

Kuningas Kustaa III:n muistoksi valmistettiin vuonna 1792 viisi muistosormusta. Carl Olof Cronstedt (1756-1820) oli yksi niistä viidestä jotka saivat tämän sormuksen.

Myöhemmin Cronstedtistä tuli Suomenlinnan komendantti ja Suomen sodan aikana vuonna 1808 hän luovutti Pohjolan vahvimpana linnoituksena pidetyn Suomenlinnan venäläisten haltuun ilman taistelua, minkä seurauksena häntä pidettiin maanpetturina ja hänet tuomittiin kuolemaan (tuomiota ei kuitenkaan pantu täytäntöön). Cronstedt muutatutti vuonna 1815 entisen posliinitehtaan nykyiseksi Herttoniemen kartanoksi ja kuoli kartanossaan yksinäisenä ja halveksittuna vuonna 1820. 

Seinällä on muotokuva kartanon viimeisestä omistajasta Maanviljelysneuvos Johan Bergbomista, joka murhattiin aamiaispöytäänsä marraskuussa 1917. Punakaartilaiset olivat tulleet etsimään kartanosta aseita ja Johan laittoi tapansa mukaisesti kädet taskuihinsa noustessaan seisomaan, jolloin punakaartilaiset luulivat hänen havittelevan taskusta asetta ja ampuivat Johanin. Kuolemansa jälkeen Johan Bergbom kummitteli kartanosta mm. portaista kuului askelia...

Johan Bergbomin koira:

En muista enää mitä opas kertoi tästä portaiden yläpäässä olevasta "takasta". :(

1800-luvun alussa istutettu Herttoniemen kartanopuiston sanotaan olevan yksi Suomen kauneimmista puistoista ja siellä on kuvattu lukuisia kotimaisia elokuvia 1920-luvulta lähtien. Tässä muutama keväinen kuva, kesällä puisto on tietysti kauniimpi kun puissa on lehdet.

Puisto jakautuu kahteen osaan:

Romanttiseen englantilaistyyliseen puistoon huvimajoineen (2 kpl) ja useine lampineen.

Huvimajan sisäseinissä on hienot koristelut:

Ja ranskalaiseen muotopuutarhaan:

Pitkä lehmuskuja, jonka päässä näkyy Herttoniemen kartano:

Aiemmin puistossa oli myös kolmas osa: hedelmä- ja marjapuutarha, mutta siitä on enää muistona vain Suomen suurin päärynäpuu, joka yhä tuottaa hedelmiä.

1920-luvulla Herttoniemen kartanon maille aiottiin perustaa suomenruotsalaisen kulttuurin ulkomuseo ja sinne siirrettiin

Täktomin kartanon tuulimylly

ja Knusbackan maalaistalo piharakennuksineen (Sipoosta)

 

Seinät oli koristeltu kirveellä:

Vaunuvajassa oli hienoja vaunuja. Myös vaunujen sisätilat olivat upeat mutta niistä oli hankala ottaa kuvaa.

Ulkomuseohanke kuitenkin kuivui kasaan.

Herttoniemen kartanon vieressä olevassa 1700-luvulla rakennetussa Pehtorin tuvassa toimii nykyisin ravintola Wanha mylly.

©2017 layout207 - suntuubi.com