Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Seurasaaren ulkomuseo

Seurasaaren ulkomuseossa on 87 rakennusta (joihin kaikkiin pääsee myös sisälle) 

KIRKKO

Karunan kirkko vuodelta 1685 on Helsingin vanhin rakennus. Paroni Arvid Horn rakennutti kirkon omalla kustannuksellaan kartanonsa viereen. Arvid Hornista kerrotaan tarinaa että hän rakastui serkkuunsa mutta kirkkoherra ei suostunut vihkimään heitä. Myöhemmin Horn vangitsi virkavapaalla olleen pastorin ja piti tätä vankinaan viikon ajan, kunnes pappi suostui vihkimään heidät. Vihkimistä ei kuitenkaan yleisesti hyväksytty ja Hornilta ja hänen vaimoltaan mm. kiellettiin ehtoollisella käyminen ja arvonsa mukainen etupenkkipaikka kirkossa. Kun Hornin vaimo kuoli, hän meni naimisiin serkkunsa tyttären kanssa. Tätäkään avioliittoa ei hyväksytty, ja he joutuivat istumaan kirkossa toisessa penkkirivissä, mikä oli luultavasti syy oman kappelikirkon rakentamiseen. Horn velkaantui kirkkohankkeen vuoksi niin pahoin että joutui myöhemmin myymään kartanonsa!

Kirkkolaiva eli votiivilaiva

Tällaisia kirkkolaivoja merihädästä pelastuneet lahjoittivat kirkoille Jumalalle hädässä antamiensa lupausten mukaisesti 1600-1700-luvulla. Kirkkolaivoja saatettiin antaa myös etukäteen vaaralliseksi tiedetyn merimatkan turvaamiseksi.

Jalkapuut

Kirkko määräsi 1660-luvulta lähtien jalkapuu rangaistusta mm. julkisesta juopottelusta ja kirkkorauhan häiritsemisestä. Yleisin syy jalkapuuhun joutumiseen oli kuitenkin se, ettei oppinut lukemaan tai ettei osannut ulkoa tiettyjä kristinopin kappaleita. Jalkapuu oli yleensä sijoitettu näkyvälle paikalle, esim. kirkon eteiseen tai pihalle, niin että koko kirkkokansa näki rangaistusta kärsivän ja saattoi sylkeä hänen päälleen. Jalkapuurangaistuksen käyttö loppui vuonna 1848.

Kirkkotalli

Pohjanmaalla kirkkomatkat tehtiin hevosella ja siellä kirkkojen läheisyyteen rakennettiin kirkkotalleja. Seurasaaressa oleva kirkkotalli on rakennettu 1800-luvulla. Kirkkotallin alakerrassa on hevosten lepotila. Yläkerran huoneessa saattoi yöpyä pitkän kirkkomatkan jälkeen.

Kirkkotalli (punainen rakennus) ja Niemelän torppa:

Kahiluodon kartano 1700-luvun lopulta on maalaisaatelin asuinkartano.

Turmiolan Tommin tarina

Turmiolan Tommi on raittiusvalistuksen  juopotteluun lankeavan miehen varoittava esimerkkihenkilö. 8 kuvan kuvakertomus on piirretty vuonna 1858 ja sen on julkaissut Raittiuden Seura.

Tarina alkaa siitä kun Tommi menee ensimmäistä kertaa juomatupaan ja päättyu näin:

Nouse ylös, äiti nouse! Minun on nälkä, vieraat pitelevät isää, ei se sinua enää lyö.

Jo teki tekonsa viina. Otti mielen miehen päästä. Raudat jalkahan rakenti.

Ivars on rakennettu vuonna 1747 ja korjattu nykyiseen asuunsa 1800-luvun alussa, jolloin siinä toimi kestikievari.

Tsaari Aleksanteri I levähti Suomen vierailunsa aikana vuonna 1819  Ivarsin kestikievarissa ja tätä varten yksi huoneista sisustettiin keisarinkamariksi.

Hedemanin vähätupa on rakennettu 1800-luvun alussa eläkeläisten asunnoksi. Tällaiset pihatuvat olivat yleisiä varakkaissa taloissa.

Kurssin asuinrakennus on rakennettu 1700-luvun loppupuolella.

Tuvan oven yläpuolella on pieni parvi, jonne entisaikoina sai kuka tahansa ohikulkija käydä korvauksetta yöksi nukkumaan talonväelle ilmoittamatta.

Ylistuvassa asui  talon eläkeläispariskunta. Ylistuvan seinään on liimattu vanhoja sanomalehtiä, koska jos ei ollut varaa tapetteihin, pidettiin sanomalehtiä kuitenkin hienompana kuin pelkkää hirttä.

Selkämä on rakennettu 1840-luvun alussa ja siinä on asuttu 1960-luvulle asti. Selkämä edustaa savolaista kaskenraivaajan taloa. 

Antti umpipihatalo on rakennettu 1820-luvulla ja sitä on remontoitu perusteellisesti 1860-luvulla.

Ruokailun jälkeen kaikki laittoivat lusikkansa seinällä olevaan lusikkakampaan:

Antin talossa leivottiin vain 2 kertaa vuodessa (syksyllä ja keväällä). Isoon uuniin mahtui kerralla jopa 60 reikäleipää. Leivät kuivattiin kattovartaissa ja säilytettiin aitassa.

Ulkorakennukset ovat kahden pihan ympärillä.

Pihojen välissä on setämiehen asuinrakennus. Ennen vanhaan vanhin poika peri talon, mutta naimattomat sisarukset saivat jäädä taloon tekemään sen töitä ja saivat asunnokseen oman kamarin tai kuten Antin talossa, isännän naimaton veli sai kokonaisen talon (setämiehen puoli). Setämiehen puoli on rakennettu vuonna 1880.

Nämä kuvat ovat miespihalta, jossa sijaitsevat ihmisten käyttörakennukset.

Tässä kuvassa on karjapiha, eläinsuojat ja rehuvarastot. Suljettu piha antoi hyvän suojan petoeläimiltä.

Palovaaran vuoksi riihi ja villja-aitat ovat umpipihan ulkopuolella kauempana talosta.

Antin vanhassa puuliiterissä toimii nykyisin kahvila, Kaffeliiteri:

Kävin syömässä Kaffeliiterissä tällaisen kasvispiirakan. Piirakka oli erittäin hyvän makuinen!

Niemelän torppa

Niemelän torppaan kuuluu melkein 20 rakennusta.

Vanhoihin vaatteisiin pukeutuneet oppaat antavat elämisen tuntua museon rakennuksiin.

Niemelän torpan vanhin rakennus on savusauna. Niemelän torpan ensimmäinen omistaja Lasse Heikinpoika Turpeinen (1721-1806) asui perheensä kanssa tässä saunassa 1700-luvun puolivälissä.

Savutupa on rakennettu vuonna 1844.

Reikätuolissa seisotettiin kävelemään oppinutta lasta:

Jokaisella perheenjäsenellä oli oma aittansa, jossa hänen tavaroitaan säilytettiin päivisin etteivät ne nokeudu tuvassa.

 Keittokodassa valmistettiin perheen ruoka kesäisin, jolloin tuvan uunia ei haluttu lämmittää. 1800-luvulla, jolloin viinan kotipoltto oli sallittua, kodassa keitettiin myös viinaa.

Ruuan valmistukseen tarvittava vesi nostettiin kaivosta ja laskettiin ränniä pitkin kotaan:

Pistekodassa lämmitettiin pyykkivesi:

Niemelän torpan lampaat olivat vapaana

Pertinotsa on peräisin viime sodissa menetetyltä alueelta Raja-Karjalasta. Pertinotsa on rakennettu 1850-1880-luvulla.

 Pertinotsassa asuinhuoneet ja karjasuojat ovat saman katon alla: Lehmät ja hevoset alakerrassa ja ihmiset yläkerrassa. Lehmät olivat karjasuojassa irrallaan.

Kolpitsapenkin kannen avaamalla pääsi alakerrassa olevaan karsinaan, jossa säilytettiin mm. ruokatavaroita. 

Karjalassa leivottiin usein, koska siellä oli tapana syödä pehmeää leipää ja piirakoita.

Pertinotsan asukkaat nukkuivat pirtin lattialla, uunin päällä tai uunin vieressä olevalla leveällä kolpitsapenkillä ja eteisen sänky oli vain vuodevaatteiden säilytyspaikka! 

Leppälän mökki on rakennettu 1800-luvun lopulla. Leppälän mökki edustaa tyypillistä mäkitupalaisen asuntoa. Mökkiin ei koskaan vedetty sähköä, vaan valoa saatiin aluksi päreistä ja myöhemmin öljylampusta. Mökissä on asuttu vuoteen 1981 saakka. Mökin sisustus on viimeisen asukkaan jäljiltä.

Lappalainen heinätupa on rakennettu 1800-luvulla Utsjoella.

AITAT

Vilja-aitat olivat palovaaran vuoksi etäämmällä asuinrakennuksesta. Siten kyläteiden varsilla saattoi sijaita useamman talon aitat  yhtenäisessä aittarivissä, kuten Seurasaaressakin.

Seurasaaren vanhimpia rakennuksia on Junttilan talon vilja-aitta, joka on peräisin Pohjois-Suomesta 1600-luvulta.

Lappalaisten patsasaitta eli nili on rakennettu 1800-luvulla.

Nili tehtiin siten, että kasvava mänty tai kuusi hakattiin poikki niin korkealta mihin mies kirveellään ylsi. Patsaan päässä olevien palkkien varaan rakennettiin lattia. Nilissä säilytettiin lihaa turvassa karhuilta ja muilta petoeläimiltä. Ihmiset pääsivät Niliin tikapuita pitkin, jotka käytön jälkeen siirrettiin sivuun.

Tämä tuulimylly on rakennettu vuonna 1894

KAUPPA

Maalaiskauppa 1870-luvulta

Kaupan ensimmäinen omistaja oli maanviljelijä Adam Saarelainen, joka aloitti pitämään kauppaa vanhassa aitassaan vuonna 1871.

Maalaiskaupassa myytiin kaikkea taloudessa tarvittavaa, mitä ei itse tuotettu esim. kahvia, teetä, tupakkaa, mausteita, sokeria, kankaita yms. Kun kauppaan saatiin myytäväksi tuontitavaroita kuten tuoretta silliä, siitä kuulutettiin kirkossa!

Nykyisin maalaiskaupassa toimii museokauppa, josta itse olen ostanut mm. tikkunekun (makuna manteli).

Florinin huvimaja on rakennettu 1800-luvun puolivälissä.

Kelakeinu

 

Vanha puhelinkoppi

Seurasaaren pääsymaksu on 6 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Museolipun hintaan sisältyy opastettu kierros suomeksi klo 13.

Ulkomuseon kartta

©2017 layout207 - suntuubi.com